Висококачествените велурени обувки са красив и елегантен избор, но за да се запази перфектният им външен вид, те имат нужда от специални грижи.

Велурът е мек и деликатен материал, който лесно се цапа и захабява. Неправилното почистване на вашите велурени боти или обувки може трайно да ги повреди.

 

Как се почистват велурени обувки:

 

Почистване с четка

В магазините за обувки се продават специални четки за почистване на велур. Изчеткването се извършва само в една посока. Редовното почистване на обувките по този начин, ще ги предпази от бързо захабяване и ще освежи вида им.

 

Почистване с пара

Почистването с пара може да се приложи след старателно изчеткване на наслоения прах по велурените обувки. Парочистачката не бива да се държи прекалено близо и за дълго време до велура, за да не се образуват петна.

 

Почистване на петна

Ако се случи да изцапаме велурените си обувки с нещо мазно, колкото се може по-скоро трябва да посипем петното с царевично нишесте. Оставено за няколко часа, нишестето ще попие мазнината. След това се изчетква с мека четка или четка за велур.

Ако през зимата по велурените обувки се образуват петна от поръсената по улиците сол, е необходимо да се почистят с разтвор от оцет и вода. В разтвора се натопява гъба, която се изцежда, докато остане леко влажна. С нея внимателно се минава цялата обувка, а не само петното.

Ако по обувките има стари, сухи и немазни петна, те могат да се отстранят с гума за велур или обикновена гумичка за молив. Това се случва отново след старателно изчеткване на обувката.

На пазара се предлагат и специални препарати за почистване на велур. Те се използват по начина, описан в инструкциите на опаковката.

 

Поддръжка и съхранение

В някои магазини за обувки се предлага специален спрей протектор за велур. При нанасяне, той предпазва материята от водни петна и замърсявания. Може да се използва както преди първото обуване на обувките, така и след всяко тяхно почистване.

Най-добре е обувките от велур да се съхраняват в оригиналната си кутия, запълнени с хартия, за да не се уврежда формата им.

Препоръчително е да се избягва носенето на велурени обувки при влажно време.