Поръчай удобно и лесно новите ни продукти!

Само до 06.07.2020 г. НАМАЛЕНИЕ до –20% на колекция 🌸 Пролет-Лято 🌸 и до –40% на колекция 🍂 Есен-Зима 2019 г.🍂

Виж новите продукти

3 начина да направим обувките си водоустойчиви

Posted by redaktor 27.06.2019 0 Comment(s)

Обувките, които пропускат вода, създават дискомфорт, с който всички в един или друг момент сме се запознавали. Особено през зимата, когато влагата навлиза отвсякъде, а температурите са под нулата. Дори и да сте инвестирали във висококачествени обувки или ботуши, понякога и те се оказват непосилни да запазят краката ви сухи и топли.

Има няколко ефикасни начина, с които можете да направите обувките си водоустойчиви. Някои от тях са продукт на съвременното производство, а други са останали като съвети от нашите баби.

 

Как да направим обувките си водоустойчиви?

  • Обработване на обувките с импрегниращи продукти
  • Обработване на обувките с парафин
  • Обработване на обувките с вазелин или мас

Обработване на обувките с импрегниращи продукти

 

Най-сигурният начин да запазите краката си сухи, а видът на обувката непокътнат, е като обработите обувките си със специални импрегниращи продукти. В магазините за обувки се предлагат импрегниращи спрейове, вакси и пасти, на цени от 10 до 20 лв. Тези иновативни препарати са подходящи както за кожени обувки, така и за обувки от велур, набук и някои видове текстил.

След нанасянето на препарата, върху повърхността на обувката се образува безцветен филм, който не само защитава от пропускане на вода, но и я предпазва от наранявания, мръсотия и захабяване.  

Ако сте решили да използвате импрегниращ спрей, то неговото нанасяне е най-добре да се извърши на проветриво място, като двор или тераса. Разклатете добре флакона, след което впръскайте спрея от разстояние 15-20 см. Нанасяйте с кратки впръсквания и се постарайте да покриете обувката равномерно, за да не се образуват петна.   

Импрегниращите пасти и вакси също придават еластичност и мекота на кожата, запазват я здрава и не запушват порите. Нанасят се лесно с помощта на четка или гъба.
 

❗️Импрегниращите препарати винаги се нанасят върху добре почистени обувки.

 

Обработване на обувките с парафин

 

Лесен, ефикасен и евтин вариант за защита на обувките от пропускливост, е обработката им с парафин.
Може да си го набавите от аптеката, като цената му е около 2 лв. Нанася се лесно с парцалче или гъбичка.

 

Друг бюджетен и лесен вариант е да натриете обувките с обикновена бяла свещ, но не гарантираме, че ще получите желания резултат. След като сте натрили кожата със свещта и восъкът е покрил желаните места, нагрявате със сешоар, докато се разтопи и се образува водонепропусклив филм. Оставяте да изстине и забърсвате обувките, за да се отстрани излишното количество парафин.  

 

Обработване на обувките с вазелин или мас

 

Не можем да пренебрегнем и съветите на нашите баби, а именно използването на вазелин или мас (свинска или гъша), за предпазване на обувките от водопропускливост. Както и при съветите по-горе, нанасянето се извършва с парцалче или гъбичка, изчаква се продуктът да попие в кожата, след което се минава с чист плат, за да се отнеме излишното количество.

 

❗️Този метод не трябва да се прилага върху обувки от велур или набук.

x

Този сайт използва бисквитки. За повече информация може да видите страница: Политика за поверителност Приемане

Абонамент за бюлетин

* Е-поща: