От момента, в който се събудим и станем от леглото, стъпалата са тези, които поемат цялата ни тежест. И това чак до вечерта, докато не се отдадем на заслужена почивка. Сигурно на всекиго се е случвало да няма търпение да се прибере вкъщи, да си свали обувките и да се разходи бос или пък да си обуе меките пантофи. Ако причината за това е неудобството на обувките, с които сте прекарали деня, може би е време да обърнете внимание на проблема и да се погрижите за стъпалата си, защото некомфортната обувка причинява немалко здравословни проблеми.

 

Деформация на стъпалото

Деформация в стъпалотоОбувките, които не слягат хубаво по извивките на стъпалото, често стават причина за най-различни деформации – изкривяване на пръстите, изпъкване на кокалчетата, цялостно изменение или деформиране на стъпалото. Тези проблеми най-често се срещат при жените, като основен виновник са неудобните високи токчета, с които всяка жена се е сблъсквала поне веднъж в живота си. Високите обувки прехвърлят по-голямата част от тежестта върху предната половина на стъпалото. Ако обувките са тесни или неудобни, шансовете за получаване на деформации са много по-високи.

 

Образуване на мазоли

Мазолите може би са първият сигнал, че нещо не е наред. Тяхната поява е най-забележима и ако за останалите проблеми се изисква диагностика, то за този не е нужно лекарско око, за да се установи, че има проблем. Мазолите най-често се появяват при носенето на нови обувки, но причина за появата им могат да са и старите некомфортни обувки. Появата им е пряко свързана с триенето на стъпалото в прекалено тясната за крака обувка. Често пъти големият натиск, който се стоварва върху свода, може също да причини синини или рани.

 

Враснали нокти

Врасналите нокти са често срещан проблем, който се образува в резултат на честото носене на неудобни обувки. Самото състояние, само по себе си, е изключително неприятно и болезнено. Пряката причина за врастването на ноктите са твърде тесните в областта на пръстите обувки.

 

Болки в мускулите и коленете

На всеки се е случвало да изпитва мускулни болки, като честа причина за това е по-необичайното и голямо натоварване – дълго ходене пеш, катерене или по-дълго трениране във фитнеса. Ако болките са налице, без да сте полагали по-големи физически натоварвания от обикновено, най-вероятно проблемът се крие в обувките. Некомфортните обувки причиняват най-различни болки и спазми не само в стъпалото, ами и в краката. Болката в мускулите например в прасците, също може да се породи от некомфорта в стъпалата, като причината за това е невъзможността тежестта на тялото да се разпредели правилно при ходене.

 

Гръбначни изкривявания

Некомфортната обувка е пряко свързана и с появата на гръбначни изкривявания. Освен болки в мускулите и краката, неудобството причинява и болки в гърба. Ако обувките не са подходящи за стъпалото, те могат да станат причина да получим и сериозни гръбначни проблеми. При неудобните обувки тежестта на тялото не се разпределя правилно, като това, освен че натоварва мускулите, създава и напрежение в гръбнака, което на по-късен етап може да създаде доста сериозни проблеми – като гръбначно изкривяване. За да се избегне подобен проблем, е необходимо да се носят широки обувки, които да прилягат по извивките на стъпалото.