Факт е, че през последните години модата става все по-либерална. Едва ли преди време някой е можел да си представи, че ще дойде един момент, когато с рокля, пола или дори с класическо палто, ще може да се носи и нещо друго, освен добре познатата опция - ботуши или обувки на висок ток. Но ето че днес, фокусирайки се върху най-новите световни тенденции, спокойно бихме могли да твърдим, че спортните обувки буквално взривиха целия свят и завладяха модните подиуми.

 

Те се превърнаха в най-предпочитаните ежедневни обувки, защото са не само изключително привлекателни на външен вид, но и невероятно удобни. Сред популярните предложения, наред с разнообразните модели маратонки, все по-често срещаме и един друг вид спортни обувки, наречени сникърси. Ако се чудите какво ги отличава от останалите, сега ще се спрем точно на този въпрос.

 

Има ли разлика между сникърси и маратонки?

 

Не би трябвало да се търси разлика между двата термина.

 

Защо?

 

Защото думата „sneakers“, преведено от английски, означава «маратонки» - в английския език нямат два различни термина - всички спортни обувки на запад се определят като sneakers.

 

Тоест, сникърс е другото наименование за маратонка.

 

И двата термина означават едно и също – спортна обувка / маратонка!

 

 

В България може би възприемаме двата термина по различен начин, поради факта че думата «сникърс» навлезе много по-късно на нашия пазар.

 

Най-често тук приемаме сникърсите като спортен тип обувки с мека гумена подметка, горната част на която е изработена от плат или кожа (изкуствена или естествена). Често обаче се срещат и модели дамски сникърси, които са решени в комбинация между двата материала и украсени с дантела, велкро или нитове. Цветовото им разнообразие и дизайн са наистина поразителни и могат успешно да задоволят всеки един вкус, а хармоничното съчетание между красота и удобство ги превръща в перфектна опция за най-разнообразни поводи.

 

Маратонките възприемаме като спортни обувки, създаден специално за нуждите на атлетите, като техният дизайн е фокусиран предимно върху функционалността. Предназначени са за практикуване на различни спортове като бягане, баскетбол или просто за силови тренировки във фитнеса. Те идват в разнообразни модели, в съответствие с конкретните специфики, характерни за съответния спорт.
Например, ако купувате маратонки за занимания по лека атлетика, е препоръчително подметката да е висока и еластична, палецът на крака да има възможност да се огъва лесно в тях, както и теглото им да не надхвърля 0,5 кг.
Маратонките, предназначени за баскетбол пък, обикновено са по-широки, за да не се губи стабилност при резките движения на играча встрани. Това са по-високи модели, с твърда фиксация в горната си част, което предпазва глезена от наранявания.

 

От всичко изброено дотук можем да направим извода, че разлика между маратонки и сникърси няма, или ако има – то тя е само на територията на България.

 

За нас двата типа спортни обувки си приличат много по комфорта и лекотата си, но се различават по своето предназначение. Докато маратонката си остава обувка, ориентирана най-вече към нуждите на спортистите, то сникърсите са чудесни ежедневни обувки, които можете с успех да ползвате при най-различни поводи – разходка, кафе, ходене на работа или училище, екскурзия, различни забавления и всичко останало, което обичате да вършите във вашето всекидневие.Разгледайте предложенията от актуалната ни колекция: