Маратонките са най-носените ежедневни обувки. Както за спорт, така и за ежедневна разходка, те се превръщат в моден аксесоар, подходящ за всеки стил. Качествените маратонки не са никак евтини и затова заслужават подходящи грижи. Тъй като се носят често, те се замърсяват бързо и трябва да бъдат редовно почиствани.

 

На колко градуса се перат обувки?

 

Температурата на водата играе важна роля за ефективното почистване на обувките. Ако тя е прекалено гореща, изпирането може да доведе до нежелани резултати, като тяхното разлепяне и деформиране.

Препоръчително е водата да е хладка, с температура от 30 до 40 градуса.

Независимо какви обувки трябва да се изперат и какъв ще бъде методът на изпиране, е задължително да се спазват указанията на кутията или етикета на обувките. Там, освен градусите, е обозначено и дали обувките могат да бъдат пуснати в пералната машина или трябва да се почистват само ръчно.

 

Как да изперем маратонките в перална машина?

 

Най-лесният начин за почистване на спортни обувки, и особено на снежно бели кецове, е в пералната машина. Както вече споменахме, преди да процедирате с прането, трябва да сте се запознали с указанията на етикета. Когато сте сигурни, че този метод е подходящ, отстранете връзките и стелките. Тях ще ги изперете отделно.

Задайте програма за деликатно пране, без центрофуга.

След това поставете маратонките в специална мрежа за пране или в стара калъфка за възглавница, и чак тогава ги сложете в пералната машина.

 

Как да изперем маратонките на ръка?

 

Маратонките лесно могат да се изперат и на ръка, с помощта на продукти от домакинството. Често прилаган метод за почистване е комбинацията между сода за хляб, прах за пране и малко вода. Получава се паста, която се втрива в мръсните маратонки със стара четка за зъби, след което се изплакват с хладка вода.

Друг лесен начин за идеално почистване на гумените подметки на дамски сникърси е като ги натъркате с паста за зъби. Ако замърсяванията са дълбоки, може да ги оставите да престоят за няколко минути, преди да ги изплакнете. Бели маратонки може да почистите с лимон, оцет и препарат за съдове, в съотношение 1:1:1. Тази комбинация има избелващо действие и не бива да се прилага на цветни материи.

 

Как да изсушим изпраните маратонки?

 

Препоръчително е маратонките да се сушат на стайна температура, далече от печки и радиатори, за да се избегне опасността от разлепяне и деформация. Не бива да се оставят и дълго време на пряка слънчева светлина, защото цветът им може да се увреди.